Ekonomi

Karadeniz’de Fındık Hasadı Başladı

KARADENİZ bölgesinde fındık hasadı bugün resmen başladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Son dönemde hasat tarihine uyan üreticilerimiz artmaya başladı. Neden? Çünkü fındıkta maliyetimiz yüksek. Bir kuruş daha fazla kazanmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.”

Karadeniz’in nadide geçim kaynağı olan fındık hasadı için üreticiler bugün resmen bahçeye girdi. Fındığın olgunlaşmasıyla birlikte kıyı kesimlerdeki bazı üreticiler de hasada başladı. TZOB tarafından Ordu’nun Altınordu ilçesinde fındık hasadı için tören düzenlendi. Eskipazar Mahallesi’nde düzenlenen törene TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ve ilçe ziraat odaları başkanları katıldı. İşçiler, dallardan topladıkları fındıkları sepetlerine koyduktan sonra çuvallara doldurdu. Torbalanan fındıklar omuzlara yüklenerek harman yerine taşınırdı. Çuvallardan dökülen fındıklar harman yerinde güneş altında kurumaya bırakıldı. Orta kısımda 17 Ağustos’ta, yüksek kısımlarda ise 25 Ağustos’ta hasadın başlayacağı belirtildi.

‘ÜRETİCİLERİMİZ ARTIRILMAYA BAŞLANMIŞ HASAT TARİHİNE UYDU’

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, prestijiyle bugün Ordu’da resmi fındık hasadının başladığını duyurdu. Üreticilere bereketli bir fındık hasadı dileyen Soydan, fındık hasat tarihinin değerine dikkat çekti. Erken hasadın fındıkta verim kaybına neden olduğunu belirten Soydan, “Hasat tarihinde girilen bahçede fındığın verimi, kalitesi ve tadı farklı olacaktır. Ancak mutlaka verim kaybı, verim kaybı, Erken hasat edilen bahçelerde verim kaybı hem ekonomik hem de olumsuz olarak bize yansıyacaktır” diyen “Ülke ekonomisinde verimsiz bir fındık olacak. Teknik olarak elimizden geldiğince bunları anlatmaya çalışıyoruz. Hasat tarihine uyan üreticilerimiz son dönemde artmaya başladı. Neden? Çünkü fındıkta maliyetlerimiz yüksek. Bir kuruş daha fazla kazanmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. “Fındıkların yere düşebilmesi için olgunlaşmasını beklememiz, hatta yere dökerek toplanmasını sağlamamız gerekiyor. Esas amacımız bu” dedi.

‘MANEVİ ÜRÜNÜMÜZ VE YEŞİL ALTINIMIZ FINDIK’

Her yıl ağustos ayı başından itibaren fındık üretimine başlandığını belirten Soydan, “Fındık, ekonomik açıdan ülkemizi, bölgemizi, ilimizi ilgilendiren bir iştir. aslında bir sanayi işi, bir ihracat işi.Yani ülkemizde 2 ila 2.5 milyar dolarlık bir iş.Döviz girdisini de sağlıyor.Tabii bu fındığın ekonomik boyutunu düşününce manevi boyutu da cabası. burası üreticilerimiz, bölge halkı ve Karadeniz için çok değerli.Her yıl 1 Ağustos’tan sonra fındığa başlıyoruz.Fındık öyle bir ürün ki dünya veya Türkiye Nerede olursanız olun, konumunuz, konumunuz ne olursa olsun. , ekonomik durum, 300 kilo, 500 kilo, 5 ton, 10 ton fındık üretseniz de o dönemde bu topraklar herkesi buraya çekiyor.Bu bakımdan fındığa hem manevi işimiz, hem de ekonomik yönden yeşil altınımız diyoruz. Değer veriyoruz ve önemsiyoruz” dedi.

haber-saraykent.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu